Tenk på dette neste gang du er i butikken!

Blog, Thoughts & Opinions

// Foto fra: dyrevern.no

Påsken er over oss og mange dekorerer hus og middagsbord i nydelige vårfarger med søte gule påskekyllinger og påskeegg i sentrum. Men visste du at hver eneste dag i påsken så spiser vi 4,6 millioner egg – i tillegg til tonnevis med kyllingkjøtt? Dette var ikke noe jeg tenkte på og flesteparten av disse dyrene står ikke i sentrum når det kommer til dyrevelferd, dessverre.

Jeg er tom for ord. Jeg er lei meg og jeg får direkte vondt av hvordan ting er blitt. Verden er grådig, og kyllingkjøtt produseres i enorme mengder, kyllingene skal vokse raskt, og det er også utrolig trangt om plassen for kyllingene. Alt dette bare fordi vi skal ha lett tilgang til stor, saftig – og billig kyllingkjøtt og egg! Én ting er at vi rett og slett ikke trenger å spise så mye kjøtt, en annen ting er all maten vi ikke orker å spise opp, men kaster. Hvem betaler «regningen»? Jo, kyllingene som lider.

Dette er rett og slett forkastelig – og helt unødvendig!

Et typisk dekket påskebord, med dekor av søte gule kyllinger.

Like søtt er det ikke å tenke på hvordan hannkyllinger som ikke brukes i eggproduksjonen blir kvernet levende som nyklekkede fugleunger.. Foto: http://www.tv2.no/underholdning/8144425/

Bare for å ha det helt klart, det er ikke noe galt i å dekorere påskepynt med kylling og eggmotiver. Det som er galt er at dyrene lider og at mange ikke bryr seg, eller rett og slett er uvitende om dette, slik som jeg tidligere var. Påsken er en fin høytid, og enten du feirer den på bakgrunn av religion eller av tradisjon, så mener jeg vi også skal tenke litt på de rundt oss, ikke bare mennesker, men også dyrene!

Advarer mot sterk video. Du kan se den her..

Dette er en av grunnene til at mange har blitt vegetarianere, det er jo ikke bare kyllingene som lider under dagnes masseproduksjon. Jeg vil ikke formane til at ALLE må kutte ut ALT kjøtt, men alle kan ha godt av å spise mindre kjøtt. Minst like viktig er at man velger det kjøttet som faktisk er laget av dyr som har levd et godt liv før det blir til maten vår. Kyllingrasen som er mest brukt i dag, er en intensiv rase som vokser så raskt at kyllingene får helseproblemer av veksten. Det finnes i midlertidig en kyllingrase som kan gi kyllingene et mye bedre liv, Ross Rowan. En sunnere kylling vil kun koste 6 kroner ekstra, og den får også mer plass. Jeg vil mer enn gjerne betale ekstra for at kyllingene skal ha hatt et bedre liv, og jeg håper flere er enige!

Er DU villig til å betale litt ekstra for å gi kyllingene et bedre liv?

Jeg vil oppfordre alle til å tenke seg om neste gang du er i butikken, velg kylling fra den sunnere rasen, og man kan gjerne kjøpe litt mindre mengder også. Pøs heller på med mer friske grønnsaker og annet tilbehør (ikke kjøtt). Store supermarkeder, samt flere helsekostbutikker, har som regel disse anbefalte merkene: Holte, Homla, Liveche og Stange. Vil du hjelpe mer kan du støtte ved å sende GLADIDYR til 2360 og bidra med 30 kroner i måneden til arbeidet for en bedre start i livet for kyllingene (kampanje til Dyrevernalliansen)

Spre gjerne innlegget videre slik at flere kan bli oppmerksomme om dette!

Liker

Kommentarer

Lill
,
ÅÅÅ herregud så forferdelig den videoen var. Nå skal jeg virkelig bare kjøpe den andre kyllingrasen. Skulle gjerne blitt vegetarianer men det klarer jeg ikke. Er du enda vegetarianer, eller spiser du kjøtt igjen?
Lill
,
Hei, fikk ikke opp "spam koden " i sted, men ser den nå! Synes i alle fall den videoen var grusom, og det er virkelig bra at du tar opp dette.
Malene
,
Dette er bare helt forferdelig 😟 Så bra at du skriver om en så viktig sak Sofie!
Randi N
,
Helt enig!! Så bra dere bloggere tar opp dette!! ??
Nadia
,
Er ikke du vegetarianer? Kan du skrive mer om dette? Veldig bra innlegg!
Julie
,
Jeg syns det er så utrolig FANTASTISK (!!!) at anerkjente bloggere som deg, bruker deres makt til å spre slike VIKTIGE budskap. Dette går som ild i tørt gress på internett og mennesker som kanskje ikke viste realiteten av (dyrs) matindustri i Norge, fikk opp øynene nå. TAKKET VÆRE DEG, Sofie. Du er en god blogger både skjønnhetsmessig og motemessig, det at du i tillegg deler dette med dine lesere, viser hvor fornuftig, ansvarlig og omtenksom du er som menneske. Vakker på utsiden og innsiden. Stå på!