Spørsmål & svar angående mitt friår

Questions & Answers

Det er mange som har stilt spørsmål angående mitt friår, og jeg tenkte å svare på alle de spørsmålene her og nå!

Fordeler

Du har mer frihet. Dette sier vell seg selv, men det er en god ting å vite at du kan bruke dagene dine slik du vil! Jeg valgte å dele opp friåret mitt i deler, akuratt slik man deler skolen opp i terminer. De første mnd valgte jeg å reise, jeg dro til Kreta på jentetur med mamma og på ferie til Stockholm. Etter det fikk jeg meg en deltids jobb, for å tjene litt penger og få en fast rutine i hverdagen. Det er veldig lurt å ha en jobb i mens du har friår, for da detter du ikke helt ut av systemet, haha! Når du har friår velger du selv hva du vil bruke dagene dine på, og dette synes jeg er veldig deilig! Tanken på at i morgen er en ny dag og jeg kan gjøre akuratt det jeg vil.

Du får en pause fra skolearbeid. Etter jeg var ferdig med 13 års skolegang, kjente jeg at jeg virkelig trengte ett års pause. 13 år er veldig lenge og å ta friår er ikke noe jeg har angret på! Du utsetter utdanningen din, men om jeg hadde startet rett etter sommeren i fjor, så hadde jeg desverre ikke vært motivert nok til å klare det.

Du har sjansen til å finne ut bedre hva du vil studere. Jeg var veldig usikker på utdanning når jeg gikk ut av videregående, og i løpet av friåret mitt har jeg funnet ut hva jeg vil!

Du får mer ansvar. Jeg ser på dette som en fordel, jeg liker å planlegge alt selv og ta ansvaret på mine skuldre. Når du har friår må du planlegge hverdagen din, når du skal stå opp, når du skal legge deg, hvordan uken skal se ut osv osv. Hvis du ikke gjør dette, kommer vi til punkt under:

Ulemper

Du risikerer å dette ut. Å ha friår blir som en veldig lang sommerferie og vi vet alle hvordan man kan bli i en så lang ferie. Man kan bli veldig lat av å ikke måtte gjøre noe, og døgnrytmen blir virkelig testet!

Du kommer senere i gang med det du vil studere. Jeg må innrømme at det er litt kjipt å vite at om jeg ikke hadde tatt det friåret jeg har nå, så hadde jeg bare hatt ett år igjen når jeg starter. Hvis man vet hvilken utdanning man vil ta og er sikker på valget, og motivasjonen er på topp, så ville jeg ikke ha tatt ett friår!

Du kan føle deg litt usosial. Når man går på skolen møter man mange kjente hver eneste dag, og man ser vennene sine ofte. I et friår møter du ikke mennesker eller er sosial, med mindre du selv velger det. Det er vanskelig å få møtt alle de man vil, andre går kanskje enda på skolen eller har jobber. Jeg selv har følt meg litt alene og jeg innrømmer at jeg savner ... SKOLEN! Jeg savner det sosiale, å møte kjente mennesker hver dag og vite at jeg har en rutine. Motivasjonen min er på topp og jeg gleder meg til å starte til høsten, men jeg hadde ikke vært motivert om jeg ikke tok ett år fri :-)

Jeg håper dette gjorde det litt lettere for de som vurderer å ta et friår, og det er bare å stille spørsmål om det er noe mer dere lurer på! :-) Hva har du lyst til å studere?

Liker

Kommentarer

Nadia
,
Veldig spennende å lese om. Vurderer sterkt å ta meg et friår selv, er såååå lei skole akk nå...