PREVENSJON - HVA PASSER FOR MEG?

Blog, Questions & Answers

Hei dere! I dag tenkte jeg å ta for meg temaet prevensjon, jeg vet at jeg har mange unge lesere, som sikkert har en del spørsmål. Det er ikke alltid at det føles så behagelig å spørre foreldre eller snakke med ukjente, og derfor velger jeg å skrive om det her :-) Det finnes mange varianter av prevensjon, og det kan være vanskelig å vite hva som passer best for DEG! Det er derfor viktig er å få informasjon om de ulike typene, da har du et godt grunnlag for å ta et gjennomtenkt valg og på den måten blir man mest fornøyd med prevensjonsmiddelet på sikt!

Selv har jeg vært hos Oslo Jordmor og Ultralydklinikk, og som de fleste andre gruet jeg meg litt før jeg skulle dit. Det hadde jeg ingen grunn til, jeg ble tatt godt i mot av Stine og Anne Kate som gjorde at jeg slappet av og følte meg trygg. De var så søte i mot meg og virkelig super herlige! Klinikken tilbyr blant annet samliv og prevensjonsveiledning, som er det jeg skal skrive mer om her, men de har også stor kunnskap i svangerskap, fødsel og barselomsorg :-)

Jordmødrene som jobber på Oslo Jordmor og Ultralydklinikk - alle med lang utdannelse og erfaring. Fantastiske damer alle tre! ♥

Jeg fikk masse nyttig informasjon da jeg var der og nedenfor kan du lese litt om historikken bak de ulike prevensjonene, hva som er mest aktuelt - særlig for unge - i dag, og hvilke ordninger som staten har! De ulike prevensjonsmetodene har forskjellige virkninger og bivirkninger, de brukes og taes på ulike måter. Mange er av den oppfatningen at de litt redd for å bruke prevensjon fordi de tilfører kroppen masse hormoner som er unaturlige. Det er en sannhet i dette, men man skal ikke glemme at kvinnekroppen er laget for å være gravid fra man får menstruasjon til overgangsalder. Hormonell prevensjon påvirker kroppen på en måte så den tror den er gravid. Derimot er hormonene i prevensjonsmidlene mye lavere dosert enn om man faktisk er gravid. Dette er ikke farlig for kroppen.

Tradisjonelt har det vært mest vanlig for unge kvinner å bruke p-piller, særlig frem til første barnefødsel, og dette har endret seg mye de seneste årene. Helsedirektoratet anbefaler nå langtidsvirkende reversibel prevensjon (LARC) til alle kvinner i alle aldre uavhengig om de har født barn. Dette først og fremst på grunn av høy sikkerhet knyttet til prevensjonsmiddelet, ingen brukerfeil og lite bivirkninger. LARC er hormonspiral, p-stav og kobberspiral.

- Om Spiralene -

- Hormonspiral: det finnes 2 typer; en for 5 år (Mirena) og en for 3 år (Jaydess).

Spiralene inneholder kun det kvinnelige kjønnshormonet gestagen. Hormonspiralen virker ved å hindre befruktning, og i tillegg gjør den at slimhinnen i livmoren blir tynn og egg ikke kan feste seg. Hos noen kvinner vil den også hindre eggløsning!

Hvem kan bruke spiral?

De aller fleste friske kvinner kan bruke spiral, også kvinner som ikke har vært gravide tidligere. Den passer for kvinner som ønsker prevensjon med høy sikkerhet, og for de som ikke vil at noen skal vite at de bruker prevensjon. Den passer særlig godt for kvinner som har problemer med å huske å ta en pille hver dag, hehe!

Bivirkninger

Hormonspiral inneholder ikke østrogen og gir derfor ingen farlige bivirkninger som skyldes hormoner. Det er også svært lite av hormonene i spiralen som kommer ut i blodet og virker på kroppen generelt, da virkningen av spiralen skjer lokalt i livmoren. Siden spiralen inneholder hormonet gestagen kan den allikevel gi bivirkninger slik som andre typer hormonell prevensjon, men det er helt ufarlig!

Det er vanskelig å si hva slags blødningsmønster du får med hormonspiral, de fleste får litt eller ingen blødning og man er beskyttet mot graviditet uansett hvordan blødningsmønsteret er. Det kan være ubehagelig eller litt vondt å få satt inn spiral, men heldigvis går det veldig raskt og det er en god investering som gir prevensjon i mange år!

Fjerning av spiral

Spiralen kan fjernes av en jordmor når du selv ønsker dette. Dette går veldig raskt og gjør ikke vondt. Hormonene er svært raskt ute av kroppen. Bruk av spiral gir ingen redusert mulighet for å bli gravid senere. Du kan lese mer om Hormon Spiral her!

- P-stav -

P-stav inneholder kjønnshormonet gestagen og den virker først og fremst ved at hormonet hindrer eggløsning. P-stav settes av jordmor eller helsesøster og legges under huden på en av overarmene, og avgir hormoner til blodbanen som påvirker livmoren! P-staven kan sitte inntil 3 år.

- KOBBERSPIRAL -

Kobberspiral er laget av plast og har et belegg med kobber. Den er cirka 3 centimeter lang. Kobberspiral varer i fem år!

Fordelene med spiralen er at den kan sitte inne i fem år og har meget høy sikkerhet. Det er ikke fare for brukerfeil og du trenger ikke huske noe hver dag, sånn du må ved for eksempel p-piller. Kobberspiralen har ikke hormonbivirkninger.

Ca halvparten av de som får kobber spiral vil blø mer/kraftigere enn uten spiral, det betyr at de som til vanlig blør mye, bør ikke ha kobber spiral, men heller hormon spiral!

- Billig prevensjon -

Staten har laget en ordning hvor du i alderen 16-19 år får økonomisk støtte til prevensjon. I dag utgjør dette 111 kroner for prevensjon i tre måneder.

Det betyr at en pakke med de billigste p-pillene blir gratis, mens de som koster over 111 kroner må du selv betale resterende del av summen over 111 kroner.

Hvis du ønsker langtidsvirkende prevensjon som p-stav, hormonspiral eller kobberspiral vil prisen variere ut i fra hvor gammel du er. Dersom du er 16 eller 17 år vil alle tre variantene være gratis, men dersom du er 18 eller 19 må du betale en egenandel.

Bidragsordningen fungerer slik at det trekkes fra en viss sum for hvert år prevensjonsmiddelet varer før du fyller 20 år. Årlig utgjør denne summen 111 kroner x 4, altså 444 kroner. Hvis en p-stav koster 1200 kroner kan du trekke fra to år med prevensjon hvis du er 18 (1200 minus 888 kroner) og ett år hvis du er 19 år (1200 minus 444 kroner). Under kan du se en tabell for hva de forskjellige koster, basert på priser fra 1. januar 2016!

- CELLEPRØVE -

Kvinner mellom 25 og 69 anbefales å ta celleprøve regelmessig. Slik reduseres risikoen for å utvikle livmorhalskreft. Dette er en kreftform som også rammer unge kvinner. Masseundersøkelsen mot livmorhalskreft forhindrer rundt 70 % av livmorhalskrefttilfellene i Norge, viser estimater.

Med en celleprøve er det mulig å avdekke forstadier til kreft, og kreft i et tidlig stadium. Dersom prøven viser alvorlige celleforandringer, følges kvinnen opp videre. Hvert år får rundt 3000 kvinner behandling av forstadier for å forebygge kreft. Grunnen til at kvinner under 25 år ikke er anbefalt å ta celleprøve er fordi de ofte kan ha reaktive celleforandringer; det vil si celleforandringer som går tilbake av seg selv uten behandling. Derfor vil det innebære at ved for tidlig testing kan man få falske positive tester som fører til unødvendige intervensjoner- og unødvendig engstelse hos kvinnen!

Jeg håper at denne informasjonen var nyttig for noen, og hvis dere har spørsmål eller ting dere lurer på er det bare å legge igjen en kommentar, eller titte litt på nettsiden deres! Damene på klinikken tar deg godt i mot og man føler seg trygg, tatt vare på og veldig velkommen ♥ De er utrolig dyktige og flinke, og så har de et så varmt smil, som gjør at det blir ekstra hyggelig å være der!

Har du noen spørsmål?

Liker