Gjør kroppen klar for sol og sommer

Endelig er det sol & sommer, og for mange føles det som å våkne opp av en lang og kald dvale. Nå skal de lette og lyse sommerplaggene frem, og ikke minst, huden skal få seg litt farge. Det er her mange brenner seg - bokstavelig talt! Vi starter kanskje for ivrig, hodet er klart - men ikke kroppen! Skulle bare slappe litt av (sovnet i flere timer), det er kveld - da trenger jeg vel ikke solkrem? Kjenner du deg igjen? Uansett, det er ikke så mye som skal til for å unngå å bli en av disse "svidd kropp bildene" som alltid blir lagt ut på face av folk som har brent seg.

Herlige produkter som gjør deg klar til å nyte sola.

Step 1: Peeling & fuktighet

Kvelden før peeler du huden forsiktig med en kroppsskrubb. Da får du bort døde hudceller og brunfargen holder seg lengre og blir jevnere. Ta deretter på en god og pleiende bodylotion som inneholder mye fuktighet. Dette er også tiden å fjerne eventuell uønskede kroppshår på, det bør du nemlig ikke gjøre samme dag du soler deg. Da er det bedre med noen hårstrå for mye! Du kan peele huden samme dag før du går i solen, men helst ikke barbere deg.

Denne skrubben fra OlioDerm fant jeg på det lokale supermarkedet i Kreta, men de fleste kroppsskrubber fungerer bra. Betakaroten tas hver dag og gir jevn og fin farge, samtidig som den styrker immunforsvaret. Håret trenger også beskyttelse, og denne fra Fudge er helt super! Jeg er avhengig og elsker den!

Step 2: - Solkrem med solfaktor

Dette er definitivt det aller viktigste, beskytt deg med solfaktor som inneholder både UVA og UVB filtre! En vinterblek hud tåler ikke mye sol de første dagene, så er du blek som et laken må du også bruke en høyere faktor. Jeg ville smurt meg inn med 15-30 avhengig av hvor sterk solen er og din hudtype. I Norge skal det være nok med faktor 15, men husk at sola i tropiske strøk er omtrent dobbelt så sterk som sommersola i Sør-Norge! I sydligere strøk er det derfor viktig å smøre seg før du går ut i sola, fordi solstrålene tar sterkt med én gang du går ut døra. Selv å vente bare 10 minutter kan gjøre deg brent. Det er også viktig å gjenta smøringen, dette fordi man gjerne svetter, bader, tørker seg med håndkle o.l. mens man soler seg, slik at noe av solkremen forsvinner. En tommelfingerregel er å smøre seg inn annenhver time!

Disse hadde jeg med til Kreta. Clarins har både UVA og UVB filter og ettersom jeg ikke var i Norge kjørte jeg på med høyere faktor på disse. Lancaster sin SPF 6, gir en umiddelbar fargetone, og masse fuktighet, men anbefales ikke på helt blek hud, eller i ansiktet.

Step 3: - Aftersun

Når dagen er omme er det lurt å ta en dusj for å få av rester av solkrem, eventuelt saltvann, klorvann - og svette! (alle svetter i sola!) Håret bør også vaskes hver dag etter du har vært i sola, selv om dette ikke anbefales resten av året. Her er ikke tiden for å skrubbe huden dersom du glemte det i forveien. Huden din har fått gjennomgå nok i sola, så jeg ville ikke utsatt den for dette i tillegg. Glemte du barberingen derimot, kan du gjøre dette nå - helst etter at huden har blitt varm i dusjen. Smør deg så inn med en aftersun (krem eller olje) eller en bodylotion som inneholder aloe vera - det er supert for hud som har vært i sola. Nå er det bare å nyte late og lyse sommerkvelder :-)

Ikke glem solbriller - disse må også ha UV filtre for å beskytte øynene dine!

Ofte stilte spørsmål:

Hva betyr faktisk solfaktor? Solfaktoren angir hvor mange ganger lenger en kan utsette seg for sollys hvis en bruker preparatet i forhold til hvis en ikke bruker det. En solfaktor på for eksempel 5 betyr at en kan være i sola fem ganger lenger enn uten solkrem og likevel oppnå samme solingseffekt. MEN, husk å smør tykt på, ellers kan faktor 20 i realiteten bli til 10!

Hva er forskjellen på UVA og UVB stråling? UV-stråling står for ultrafiolett stråling, og en av de viktigste kildene for strålene er solen. UV-stråling deles inn undergrupper. UVB-stråling gjør deg solbrent, og både UVA- og UVB-stråling samarbeider for å gjøre deg brun. UVA-strålingen er også den som kan forårsake hudkreft, og som gir aldringstegn (rynker).

Kan jeg bruke fjordårets solkrem? Sjekk holbarhetsdato for hvor lenge kremen beskytter etter den er åpnet. Solkrem skal tåle varme, men ikke luft. En solkrem som har mistet korken er bare å kaste!

Er det lurt å ta solarium før jeg drar til syden? Kunstig sol gir liten eller ingen beskyttelse før du reiser til sol og varme. I tillegg øker totalmengden UVstråling med tiden man ligger i solariet. Kanskje vil man da sole seg enda mer i Syden, og dermed øker totaldosen ytterligere. I stedet for å bruke solarium før man skal til Syden, anbefales det heller å sole seg varsomt, samt å beskytte seg ved hjelp av solkrem, klær og parasoll. Ta heller litt sol om vinteren, for å få litt D-vitaminer!

Håper dere likte innlegget!

Liker

Kommentarer

Erika
,
Så bra tips, visste ikke det om solarium.
Anna
,
Så herlige bilder 😃 Jeg elsker sommeren og er veldig klar! Kjøpte meg en dritdyr bodyscrub fra Chanel, trodde det var bodylotion så jeg kjøpte visst feil. Haha, men det lukter himmelsk godt da, synd den m fjernes - så enig med deg at skrubbene ikke er vits i å investere så mye i.