Dyretestet? - JA eller NEI

Etter 11 mars 2013 ble det heldigvis ikke lenger lov å selge eller å importere dyretestet kosmetikk hverken i Norge eller andre land i EU/EØS. Mange har derfor lurt på om all kosmetikk nå er "trygg" å kjøpe. Dessverre så er svaret nei, dette fordi flere kosmetikkprodusenter tillatter dyretesting på sine produkter i andre land. Vil du forsikre deg om at merkene du kjøper er helt fri for dyretestning over hele verden, kan du sjekke JA listene til NOAH og dyrevern.no!

Alle disse produktene skal være fri for dyretesting, som dere ser er det mye flott sminke å velge mellom - så hvorfor velge de som fremdeles tester på dyr?

På JA listen finner vi blant annet: The Body Shop // Lush // The Balm // I.d. Bare Minerals // H&M // MakeupMekka // Isadora // Billion Dollar Brow for å nevne noen.

Dyretesting er altså dessverre noe som fremdeles foregår, særlig i Kina. Det er ikke bare for kosmetikken dyrene der lider, men også klær. Hvem husker vel ikke den groteske videoen der angorakaninene fikk gjennomgå? Jeg skrev om dette tidligere her. Dette viser at Kina har en lang vei å gå for å bli et dyrevennlig land.

Dette er virkelig ikke nødvendig i 2015!!!

Det er også en utfordring at noen merker skifter fra Nei til Ja siden og omvendt og det kan være vanskelig å følge med. For eksempel så sto Dermalogica tidligere på Ja-listen, men har dessverre åpnet for salg av sine produkter i Kina, og dermed havnet på nei listen. Et annet eksempel er Victoria's Secret som tidligere var på Ja-listen, mens nå finner jeg den på Nei listen til dyrevern.no. På NOAH sine sider finner jeg de ikke i det hele tatt. Så hva har skjedd her? Jeg har jo så mange VS produkter selv som jeg elsker, men det er ikke en god følelese å vite at det kan være flere dyr som har lidd for disse produktene. Jeg har selv vært helt sikker på at de ikke testet på dyr! Men i og med de var på Ja listen først, hvorfor havnet de så på nei listen? Har de som flere andre begynt å selge til feks Kina - som krever dyretesting (nok en gang: Skjerpings til Kina!!!) Har bestemt meg for å finne ut av dette, så følg med å bloggen - kommer med oppdatering!

Hva skjedde med Victoria's Secret - hvorfor havnet de på Nei listen?

Så hva skal vi forbrukerne gjøre, når vi for eksempel sitter igjen med en haug med produkter som tidligere var på ja-listen, men som nå er på nei. Skal vi kaste alle produktene, eller bruke de opp? Sender vi feil signaler ved å vise de frem feks på blogg og instagram? Og det er jo flere tilfeller der man ikke vet at de har byttet side heller, hvor ofte før man kunne kreve at forbrukeren sjekker ja og nei listen? Jeg fant først ut dette med VS da jeg skulle skrive dette innlegget....

Heldigvis kan jeg fremdeles bruke The Body Shop's herlige produkter med god samvittighet.

MakeupMekka er også på Ja-listen, heldigvis, for der har jeg MYE sminke fra.

Jeg tenker at så lenge vi forsøker å kjøpe produkter vi vet ikke er dyretestet, så er vi på god vei til å gjøre en god innsats for dyrene. Heldigvis er det ikke så mange produkter som "bytter side" heller, og det er visse merker som har vært på nei listen lenge, og som enda er der, og som vi kan styre unna, for eksempel Loreal, Estee Lauder og dermed også dessverre MAC - fordi de er eid av Esteé Lauder. Jeg skriver dessverre fordi MAC produktene har jeg flere av og de er virkelig gode, men jeg kan ikke kjøpe de når jeg vet at de benytter dyr til testing. De MAC produkter jeg har, har jeg fått i gaver, men gjør det saken egentlig noe bedre?

Hva mener du om dyretesting, og hva skal vi gjøre med den kosmetikken vi allerede har - men som viser seg er dyretestet? Og hva om du får dyretestet sminke i gave, hva gjør du da?

#dyrevern #dyretesting #kosmetikk #dyrevelferd

Liker

Kommentarer