Å være ung er for jævlig!

Blog, Thoughts & Opinions

Det er ingen som har sagt at det å vokse opp skal være lett, men ingen hadde sagt at det skulle være så jævlig vanskelig heller.

Jeg har jobbet mye med dette innlegget, midt på natten. Jeg er ofte trøtt, men sliter med å sove. Det er når jeg er våken at tankene flyr rundt. Er det ikke rart? At et mørkt rom og en seng kan få frem alt et menneske føler og har på hjerte. Når jeg tenker, tenker jeg aldri slik jeg burde. Jeg burde tenke på hva som venter meg og se fremover, i steden for å spille av sårende situasjoner og alle tingene som har ødelagt for meg. Men samtidig, så er det nettopp de tingene som har formet meg til den jeg er, og nå har jeg lyst til å fortelle dere. For ingen kjenner meg, slik jeg kjenner meg.

Både barneskolen og ungdomskolen var noen tøffe år for meg. På barneskolen var det veldig mye hvisking og tisking og det gjorde meg så utbrent at jeg fikk store problemer med å spise, og ble vedlig tynn. Det å få i seg frokost før skolen var så og si umulig. En dag kom rektor hjem til meg for å hente meg og tvinge meg til skolen. Da ble jeg så desperat at jeg låste meg inne på badet og skamklippet meg. Jeg flyttet bademøblene foran døren og gjorde alt for å ikke måtte dra. Jeg ble mot min vilje satt inn i rektors bil og kan enda huske den grusomme frykten og opplevelsen. Mamma sto igjen med tårer i øynene, og har siden fortalt at det var noen av de værste opplevelsene hun har hatt - og at dette skulle ALDRI skje igjen! På det værste var jeg ikke på skolen på over 3 måndeder i strekk. Jeg trodde aldri at jeg noen gang kunne få det bra igjen, men etter en tid med mye støtte fra familien, kom jeg meg på beina. Vi fikk også hjelp av BUP, som jeg i begynnelsen synes var helt forferdelig og gå til. Jeg kan huske at jeg klorte meg selv på armene og skrek alt jeg hadde i de første møtene, og jeg kjenner den samme smerten i mens jeg skriver dette. Møtene ble med tiden lettere, ettersom at jeg åpnet meg og forsto at jeg også måtte gjøre en innsats for å få det bedre. Jeg så mange jeg kjente der, og tenkte - Jøss, har hun også problemer? Det ville jeg aldri ha trodd. Så sånn sett var det godt å se at jeg ikke var alene, selv om jeg ikke unner noen slike problemer.

Det skulle vise seg at marerittet desverre ikke var over selv om jeg kom meg tilbake på skolen. De 3 årene jeg gikk på ungdomsskolen, følte jeg meg ofte utestengt og sett ned på. Jeg ble ikke direkte mobbet, men jeg følte jeg ble fryst ut og slet med å finne min plass. Dette var en ny skole for meg, de fleste kjente hverandre og dermed var det vanskelig å komme inn i nye gjenger. Heldigvis fikk jeg en spesielt god venninne, Ingrid. Vi var som to dråper vann og jeg kan ikke takke henne nok for å alltid ha vært der for meg. Kanskje det skapte misunnelse og drama - fordi det kunne oppleves som at jeg hadde "stjålet" henne fra de andre? Jeg husker flere hendelser, spesielt da jeg ble utestengt fra å kjøre limousin med de andre jentene etter skoleballet. Alle på trinnet dro og koste seg, mens jeg måtte gå hele veien hjem fra skolen, i ballkjolen min, helt alene. Ironisk nok var jeg blitt kåret til ballets dronning - men måtte gå alene hjem. Det rimer jo ikke helt, men det hjalp på humøret å i alle fall vinne den seieren - det var nok elevene fra de to klassene under som stemte på meg, og det er jeg veldig takknemmelig for - det varmet et såret hjerte.

Jeg husker at hver gang en jente på trinnet hadde bursdag gruet jeg meg, jeg visste at jeg antakeligvis var den eneste som ikke ble invitert. En av de vanskeligste stundene er når man føler seg ensom og alene. At ingen vil ha noe med deg å gjøre, og slik føler dessverre alt for mange når de vokser opp. Det er søren meg ikke lett. Jeg vil at mennesker skal slutte å være så grusomme mot hverandre. Jeg skulle ønske at enhver ble filmet og senere kunne se en film av seg selv, for å faktisk se hvordan man er. Så kunne man ta lærdom og gjøre det godt igjen. Bitching, baksnakking, utestengelse, mobbing, det er ting som virkelig ødelegger et menneske og jeg vet det så godt selv. Likevel stopper man ikke med det. Hvorfor? Dette er mye diskutert i media for tiden, og bra er det! For eksempel så blødde hjertet mitt av historien om Odin som tok sitt eget liv. Han var blitt mobbet og utestengt, og klarte ikke mer. Det er rett og slett helt for forferdelig trist - og burde vært totalt unødvendig. Tenk å være medvirkende til at noen har de så fælt at de tar sitt eget liv?

Så hvorfor er vi sånn mot hverandre? Jeg har tenkt mye på dette, og en av mine teorier er at vi er så redde for å skille oss ut og at vi ikke skal være en av flokken, at vi tyr til drastiske midler. Angrep er det beste forsvar, er et uttrykk, og det kan nok stemme i mange tilfeller. Kanskje er den værste mobberen en som selv er usikker, og som tar på seg den tøffe maska og går hard ut: Da tør i alle fall ingen å mobbe han eller hun, eller ikke være venn - av frykt for å få dennes vrede mot seg. Og så fort du har fått deg en gjeng som ser opp til deg, da er det uhyre vanskelig for andre å stå i mot.

Det er nettopp derfor det er så utrolig viktig, at vi står sammen - og inluderer hverandre! At vi ikke er redd for hva andre mener, og viktigst av alt - ikke lar noen være alene. Å være ung er for mange helt jævlig, og jeg tror ingen med viten og vilje vil være den som foråsaker at en person føler det slik. Men så ender de opp med å gjøre det likevel. Jeg er stolt over meg selv og den jeg er, og er glad for at jeg var meg selv og ikke endret meg for å passe inn. For den jeg er, er bra nok - og det samme gjelder deg!

Har du opplevd mobbing eller å bli utestengt?

Liker

Kommentarer